Ders Dağılımının Belirlenmesinde Kullanılan Yöntem ve İlkeler
Yüksekokulumuzda dersler iç ve dış paydaşların görüşleri alınıp mesleki otoriteler ve akreditasyon kuruluşlarının da beklentilerini karşılayacak şekilde mesleki ve genel kültür dengesini sağlayacak şekilde ulusal ve uluslararası müfredatlar incelenerek belirlenmektedir.
Dersler; zorunlu dersler, seçmeli dersler, ortak zorunlu dersler ve üniversite seçmeli dersleri olmak üzere dört tür derslerden oluşur.
Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu dersleri, seçmeli dersler ise öğrencinin önerilen dersler içerisinden seçerek alabileceği dersleri ifade eder. Seçmeli dersler, mesleki formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, ortak açılan veya diğer öğretim planlarında yer alan genel kültür ya da değişik ilgi alanlarındaki derslerden de oluşabilir. İlgili kurul kararı ile bazı dersler ön şartlı ders olarak kabul edilebilir.
Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil derslerinden oluşur. Bu dersler haftada en az iki ders saati olmak üzere iki yarıyıl olarak programlanır ve uygulanır. Üniversitede ortak seçmeli derslerin açılması ve yürütülmesi Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre belirlenir.
Üniversite seçmeli dersleri, Üniversite bünyesinde yer alan lisans diploma programlarında açılan üniversite seçmeli ders havuzunda yer alan; ikinci, üçüncü veya dördüncü sınıfların eğitim öğretim planlarının güz ve bahar yarıyıllarında yer alan derslerdir. Üniversite seçmeli derslerinin açılması ve yürütülmesi Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre belirlenir.
Öğretim planındaki dersler; teorik dersler, uygulamalar, laboratuvarlar, atölye çalışmaları, tez, proje, staj, iş yeri uygulamaları ve benzeri çalışmaları kapsar. Öğretim planlarında yer alan derslerin kredi toplamı, her bir yarıyılda otuz kredidir.
Standart program uygulayan birimler hariç, öğretim planlarında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en az %25’ini oluşturacak biçimde düzenlenir.
Dersler her yarıyıl öncesinde dersin açıldığı bölüm kurulunca uzmanlık alanları dikkate alınarak öğretim elemanlarına dağıtılır. İlgili bölümde yer almayan uzmanlık alanları için üniversite içi diğer birimlerden görevlendirme yapılır. Kurum içerisindeki uzmanlık alanları dışındaki dersler için diğer üniversite veya diğer kurumlardan öğretim elemanı görevlendirilir.
Programın ders dağılımına ilişkin ilke, kural ve yöntemler tanımlıdır. Ders dağılımında öğretim elemanlarının uzmanlık alanları ve iş yükleri gözetilir ve ders dağılımı katılımcı bir şekilde belirlenir. Öğretim programı (müfredat) yapısı zorunlu-seçmeli ders, alan-alan dışı ders dengesini gözetmekte, kültürel derinlik ve farklı disiplinleri tanıma imkânı vermektedir. Ders sayısı ve haftalık ders saati öğrencinin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen ders bilgi paketlerinin amaca uygunluğu ve işlerliği izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler yapılmaktadır.