06 Kasım 2024 Çarşamba
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü seminerlerinin ilki sayın Dr. Öğr. Üyesi Bilge SAYIN hocamızın "Atık Yağlar: Çevresel Etkileri ve Geri Dönüşümü" başlıklı sunumu ve değerli bilgileriyle gerçekleşti.
Seminere yüksekokul idari ve akademik personeli, öğrenciler ve üniversitenin diğer bölümlerinden katılım sağlandı. Dr. Öğr. Üyesi SAYIN sunumunda: "Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir. 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun kirlenmesine sebep olur. Atık yağlar herhangi bir kimyasal ya da benzeri maddeler ile karıştırılmamalıdır. Hava kirliliğine neden olacağından soba ve kazanlarda yakılmamalıdır. Düzgün, sızdırmayacak kapaklı bir kap içinde biriktirilerek en yakın atık yağ toplama noktasına ücretsiz olarak teslim edilmelidir. Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sunum sonrası katılımcılar tarafından kendine sorulan soruları cevapladı.
Hocamıza sunumu ve değerli bilgilerini paylaştığı için teşekkür ederiz.