Üniversitemiz ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi İş Birliğiyle “I. Gastronomi Çalıştayı” Düzenlendi
Üniversitemiz ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi iş birliğiyle Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim ve yakınlığı ortaya çıkarmak amacıyla I. Gastronomi Çalıştayı düzenlendi. Âşık Şenlik Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Emniyet Müdürü Gökalp Şener, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Khalvashi, Turzim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Irakli Kordzaia, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci , İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi’nde görevli akademisyenler, Üniversitemiz akademik-idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını çalıştay düzenleme kurulu başkanı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hürriyet Çimen tarafından gerçekleştirildi. Programın simultane çevirisini Gürcü Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi Gülnara Goca Memmedli yaptı. Doç. Dr. Hürriyet Çimen I. Gastronomi Çalıştayının düzenlenmesinin temel amacının; Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim ve yakınlığı ortaya çıkarmak, Ardahan mutfağına Gürcü lezzetlerini, Gürcü lezzetlerini ise Ardahan mutfağına katarak yöresel mutfakları zenginleştirmek olduğunu belirtti. Gastronomi tarihi hakkında geniş bilgiler veren Çimen, gastronomi biliminin dostluk ve yakınlaşmanın temel harcı olduğuna vurgu yaptı.
Batum Shota Rustaveli Üniversitesi Turizm Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Rostom Beridze, gastronominin her iki ülke için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek, uluslararası ilişkileri derinleştirmenin vazgeçilmez bir öğesi olduğunu belirtti. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Irakli Kordzaia ise konuşmasında gastronominin sadece yemek yeme ve içmeden ibaret olmadığını kültürleri yansıtan bir değer olduğundan bahsetti. Ardahan ve Acara Bölgesinin yemek kültürlerinin birbirinden etkilendiğini ifade eden Prof. Kordzaia, ilişkileri bir üst noktaya taşımak için çalıştıklarını belirtti.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan’ın coğrafi işaret alan ürünlerini Ardahan Çiçek Balı, Kazı ve Kaşarı, Posof Elması ve Fasulyesi şeklinde sıralayarak, Cancur Eriği için başvuru yaptıklarını ve sonucun açıklanmasını beklediklerini dile getirdi. Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Khalvashi ise konuşmasında Türkiye ve Gürcistan Devletlerinin ilişkilerinin özellikle son 20 yılda hızlı bir gelişme gösterdiğini ifade etti ve ERASMUS değişim programı aracılığıyla ilişkilerin eğitim yönünden de çok geliştiğinin altını çizdi. I. Gastronomi Çalıştayının da iki ülke ilişkileri açısından önemli bir etkinlik olduğuna vurgu yapan Rektör Khalvashi, Türk Dili Dersinin üniversitede seçmeli ders olarak verildiğini ve Gürcü öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
Rektörümüz: “Bu etkinlik Türkiye ve Gürcistan dostluğunun izdüşümüdür”
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber yapmış olduğu selamlama konuşmasında Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilere değinerek; 2 kara ve 1 tren yolu olmak üzere 3 sınır kapısının yoğun olarak kullandığını belirtti ve bunun stratejik ortaklığın bir göstergesi olduğunu vurguladı. Gastronomi Çalıştayının, Batum Shota Rustaveli Üniversitesi ziyareti sonrası planlandığını ifade eden Rektörümüz, 2024 yılı Yaz döneminde Batum’da şehrimiz kültürünü yansıtan etkinliklerinde içerisinde olacağı çok daha geniş kapsamlı II. Gastronomi Çalıştayının düzenleneceği bilgisini verdi. 7 yıl içinde 700’ü aşkın yerli ve yabancı bilim insanın Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen etkinliklere katıldığını belirten Rektörümüz, gelen konuklara her program sonrası Ahıska, Acara Bölgesi ve Batum destinasyonlarından oluşan turlar düzenlediklerini ve bu şekilde bölge kültürünün tanınmasına katkı sağladıklarını ifade etti.
Rektörümüzün konuşmasını tamamlamasıyla kürsüye teşrif eden Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, dost ve komşu ülke Gürcistan ile yürütülen turizm ve ticaret alanındaki faaliyetlerin sürekli arttığını ifade ederek, Üniversitemiz ile ortaklaşa düzenlenen I. Gastronomi Çalıştayının bu ilişkilere önemli katkı sağladığını dile getirdi. Hopa Sarp Sınır Kapısındaki ticaret yoğunluğundan söz eden Vali Çiçek, Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapılarında da aynı düzeyde faaliyetlerin gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini dile getirdi. Açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda; Kırsal Turizm, Ardahan Mutfağından Doğal Bitkiler, Gastronomi Turizmi ve Kaz Eti Kurutma Optimizasyonu konuları ele alındı.
Oturumların sona ermesiyle birlikte konuklar Derya Samancı Öğrenci Yaşam Merkezinde düzenlenen Ardahan ve Gürcü Mutfağından Örnekler Yemek Tadım Etkinliğine katıldı. ARÜ Mutfak Atölyesinde pişirilen ürünler Üniversitemiz Gastronomi Bölümü öğrencileri ile Şef Marine Gorgiladze tarafından hazırlandı. Atölyede Ardahan Mutfağından; Posof Fasulyesi, Un Helvası, Ardahan Kazı, Kavılca Bulguru, Kete, Feselli, Cincar Çorbası tadıma sunulurken Gürcü Mutfağından ise Sinor, Borani ve Hengel yemekleri hazırlandı. Etkinlik, teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.